Journaling: De trend die mentale gezondheid en creativiteit boost

Journaling, of het bijhouden van een dagboek, is een steeds populairder wordende praktijk waarbij mensen regelmatig hun gedachten, gevoelens, ervaringen en observaties opschrijven. Deze eenvoudige maar krachtige activiteit biedt talrijke voordelen voor de mentale gezondheid en het algehele welzijn.

De voordelen van journaling

Zelfreflectie en emotionele expressie

Journaling bevordert zelfreflectie en emotionele expressie. Door gedachten en gevoelens op papier te zetten, krijgen individuen de kans om hun innerlijke ervaringen te verkennen en te verwerken. Dit leidt tot een beter begrip van zichzelf en bevordert persoonlijke groei en emotionele gezondheid.

Stressmanagement

Het opschrijven van zorgen en angsten kan therapeutisch werken, waardoor stress en angstgevoelens verminderen. Journaling biedt een veilige ruimte om gevoelens te uiten zonder oordeel, wat bijdraagt aan emotionele opluchting en helderheid. 

Onderzoek van professor James Pennebaker uit 1986 toonde aan dat het neerschrijven van emoties een positieve invloed heeft op ons welzijn en gevoelens van depressie, angst en stress vermindert.

Verbetering van geheugen en cognitieve functie 

Regelmatig schrijven oefent de hersenen, wat helpt bij het verbeteren van het geheugen en het verhelderen van gedachten. Het bijhouden van een dagboek helpt ook belangrijke momenten en ervaringen vast te leggen, wat vooral nuttig kan zijn voor ouderen.

Doelen stellen en gewoonten opbouwen 

Door doelen en plannen op te schrijven, worden ze concreter en voelbaarder. Dit verhoogt de motivatie en focus, wat leidt tot betere besluitvorming en een hoger gevoel van voldoening.

Creatieve expressie Journaling biedt een unieke kans voor creatieve expressie. Of het nu gaat om het schrijven van poëzie, het schetsen van ideeën, of het vastleggen van dagelijkse gebeurtenissen, journaling cultiveert creativiteit en verbeelding.

De huidige trend en prominenten

Journaling heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen, mede dankzij de promotie door bekende figuren en influencers. Bekende auteurs zoals Elizabeth Gilbert (bekend van "Eat, Pray, Love") en Oprah Winfrey hebben de voordelen van journaling geprezen. Op sociale media platforms zoals Instagram en YouTube delen talloze influencers hun journaling-routines en tips, waardoor een bredere gemeenschap wordt geïnspireerd om deze praktijk te omarmen.

Daarnaast bieden moderne technologieën zoals journaling-apps en online workshops nieuwe manieren om journaling toegankelijker te maken. Platforms zoals "Journey" en "Day One" bieden digitale tools voor mensen om hun dagboeken bij te houden, wat vooral handig is voor degenen die altijd onderweg zijn.